Dit brieffragment komt uit de collectie van persoonlijke documenten van een homoseksuele scheepstimmerman die een reis maakte aan boord van de ‘Johan van Oldenbarnevelt’ van de Stoomvaart-Maatschappij ‘Nederland’ (SMN), in 1959/60.

Na zijn overlijden in 2008 ontving het Maritiem Museum Rotterdam (een deel van) zijn persoonlijk archief dat onder andere bestaat uit zijn verslag De reis om de wereld in 80 dagen met de Johan van Oldenbarnevelt. Dit bevat niet alleen zijn aantekeningen, de tekst van speeches die hij hield en zijn brieven die hij verstuurde aan zijn familie, maar daarin is ook beeldmateriaal te vinden: vakantiekiekjes en natuurlijk foto’s van de werkzaamheden en zijn vrijetijdsbesteding aan boord. Dit allemaal afgewisseld met commentaar en prentbriefkaarten.

Een paar van zijn foto’s zijn gebruikt voor een film van ongeveer vijftien minuten over zeelieden die allemaal op hun eigen wijze vertellen over hun ‘lustervaringen’. De makers, Saskia Boddeke en haar partner de regisseur Peter Greenaway, interviewden hiervoor zeelui van vroeger en nu, mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s en zeelui in technische en civiele beroepen.

De film is onderdeel van de tentoonstelling Sex & The Sea die is ontwikkeld door het Maritiem Museum Rotterdam.

In verband met de privacy wordt de naam van de scheepstimmerman niet vermeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *