Op Coming Out Dag, ieder jaar op 11 oktober, plaatste het Stadsarchief Amsterdam in 2018 een artikel over Benno Premsela. Er wordt ook even stilgestaan bij de expositie ‘Show Yourself, Benno Premsela 1920-1997’ van het Stadsarchief in 2008.

Over Benno Premsela

Benno werd op 4 mei 1920 geboren als jongste in het gezin van Bernard en Rosalie Premsela, een vrijzinnig joods, socialistisch gezin. Bernard Premsela was seksuoloog en opende in 1931 het eerste Nederlandse consultatiebureau voor seksuele problemen en geboortebeperking. Ook kreeg hij in die jaren bekendheid met een serie causerieën voor de Vara-radio.

Kort na de februaristaking wist Premsela onder te duiken. Tijdens zijn onderduik maakte Benno leren damestassen. Behalve tassen maken viel er weinig anders te doen dan schrijven om zijn handschrift te verbeteren, bridgen en lezen. Na de oorlog ging Premsela op de meubelafdeling van de Bijenkorf werken. Naast zijn werk als ontwerper hield Premsela zich ook als binnenhuisarchitect bezig met ruimtelijke vormgeving. Bekend is de boekhandel van zijn broer Robert Premsela, door Benno Premsela in 1945 ontworpen.

Premsela genoot een grote bekendheid als voorvechter van homo-emancipatie. In 1947 werd hij lid van het COC. In tegenstelling tot wat toen gebruikelijk was, gebruikte hij geen schuilnaam maar zijn echte naam.

Dit komt uit de inleiding van de beschrijving van het archief van Benno Premsela. Meer lezen? Ga naar de site van het Stadsarchief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *